آمادهاید که سفری کنیم به دنیای این سوپرفودهای کوچولو؟ پس بزن بریم!
دانههای چیا: وقتی ریزهها غوغا میکنند!
تا حالا فکر کردید یه سری دانههای کوچولو میتونن این همه ادعا داشته باشن؟ دانه چیا دقیقا همون مصداق ضربالمثل "فلفل نبین چه ریزه، بشکن ببین چه تیزه!" است. این کوچولوهای مشکی و سفید، یه پا قهرمان تغذیهاند و کلی خاصیت جورواجور تو چنته دارن. اصلا یه جوریه که انگار یه تیم مینیاتوری از مواد مغذی رو استخدام کردن تا به بدن شما سرویس بدن!

خواص دانه چیا: از سیر تا پیازِ فواید!
بیایید روراست باشیم، اگه یه ماده غذایی فقط خوشمزه باشه ولی هیچ فایدهای نداشته باشه، مثل این میمونه که یه ماشین خیلی شیک داشته باشی ولی بنزین نداشته باشه! خوشبختانه، دانه چیا از اون دسته مواد غذایی نیست که فقط قیافه داشته باشه. این دانههای فسقلی پر از خاصیتن، از جمله:
فیبر فراوون: فکر کن یه جاروبرقی کوچولو تو رودههاتون مشغول تمیزکاریه! فیبر موجود تو چیا دقیقا همین کار رو میکنه و به هضم بهتر غذا کمک میکنه و یبوست رو فراری میده.
پروتئین باکیفیت: برای اونایی که ورزش میکنن یا میخوان عضلاتشون رو قوی نگه دارن، چیا یه منبع خوب پروتئینه. البته نه در حد یه استیک غولپیکر، ولی خب یه شروع خوبه!
امگا 3: این اسید چربهای مفید برای قلب و مغز خیلی مهمن. چیا هم کلی امگا 3 داره. البته اگه دنبال یه منبع خیلی قوی میگردید، شاید ماهی سالمون یه کم دست بالاتر رو داشته باشه، ولی چیا هم بد نیست!
آنتیاکسیدانهای قوی: اینا مثل محافظهای شخصی سلولهای بدنتون عمل میکنن و جلوی آسیب دیدنشون رو میگیرن. با چیا، یه ارتش کوچیک از محافظها دارید!
مواد معدنی ضروری: کلسیم، منیزیم، فسفر و منگنز فقط چند نمونه از مواد معدنی هستن که تو چیا پیدا میشن. اینا برای استخوونها، عضلات و خیلی چیزای دیگه تو بدن لازم و ضروریان.
به طور خلاصه، خوردن دانه چیا مثل اینه که یه مولتیویتامین طبیعی و کوچولو رو قورت بدید!

چه غذاهایی میشه باهاش درست کرد؟ (از ماست و خیار تا کتلت چیا!)
یکی از جذابیتهای دانه چیا اینه که خیلی راحت میشه تو انواع و اقسام غذاها ازش استفاده کرد. این دانههای بیادعا، طعم خاصی ندارن و به خاطر همین، مزه بقیه مواد رو خراب نمیکنن. چند تا ایده باحال براتون دارم:
پودینگ چیا: این احتمالا معروفترین دسریه که با چیا درست میشه. کافیه چند قاشق چیا رو با شیر (یا شیر گیاهی)، یه کم شیرینکننده و طعمدهندههایی مثل وانیل یا کاکائو مخلوط کنید و بذارید چند ساعت تو یخچال بمونه. جادوی چیا اینجاست که مایع رو جذب میکنه و یه پودینگ غلیظ و خوشمزه درست میشه. انگار دارید یه جور دسر فضایی میخورید!
تو سالاد: یه کم چیا بپاشید روی سالادتون تا هم خوشگلتر بشه و هم یه عالمه فیبر و امگا 3 بهش اضافه بشه. فقط حواستون باشه که زیاد نریزید، وگرنه سالادتون تبدیل میشه به یه چیزی شبیه فرنی!

تو اسموتی: اگه اهل اسموتی خوردنید، حتما چیا رو امتحان کنید. یه قاشق چیا به اسموتیتون اضافه کنید تا هم مقویتر بشه و هم یه بافت جالبی پیدا کنه.
با میوه: یه کاسه ماست یا یه بشقاب میوه رو با یه کم چیا تزیین کنید. هم خوشگل میشه و هم خوشمزهتر!

خواص درمانی دانه چیا: دکتر کوچولوی خونگی!
البته، دانه چیا نمیتونه جای دارو و دکتر رو بگیره، ولی خب یه سری خواص درمانی هم داره که نباید ازشون چشمپوشی کرد:
کنترل قند خون: بعضی از تحقیقات نشون دادن که چیا میتونه به کنترل قند خون کمک کنه، مخصوصا برای کسایی که دیابت نوع 2 دارن. البته بازم میگم، این به معنی این نیست که دیگه لازم نیست داروهاتون رو بخورید!
کاهش کلسترول: فیبر و امگا 3 موجود تو چیا میتونه به کاهش کلسترول بد خون کمک کنه و در نتیجه، خطر بیماریهای قلبی رو کم کنه.
بهبود عملکرد دستگاه گوارش: همون فیبر معروف، باز هم اینجاست تا به کمک دستگاه گوارش شما بیاد و از شر یبوست و مشکلات دیگه خلاصتون کنه.
کاهش وزن: چیا به خاطر فیبر بالایی که داره، باعث میشه مدت طولانیتری احساس سیری کنید و در نتیجه، کمتر غذا بخورید. البته این به معنی این نیست که فقط با خوردن چیا میتونید لاغر بشید! باید حواستون به بقیه چیزایی که میخورید هم باشه.

طعم و مزه دانه چیا: یه جورایی بیطرفِ باحال!
همونطور که قبلا هم گفتم، دانه چیا طعم خاصی نداره. این یه جورایی هم خوبه و هم بد. خوبیش اینه که میتونید تو هر غذایی ازش استفاده کنید و نگران این نباشید که مزه غذا رو خراب کنه. بدیش هم اینه که اگه دنبال یه طعم خیلی خاص و قوی هستید، چیا احتمالا ناامیدتون میکنه. ولی خب، میتونید با اضافه کردن طعمدهندههای مختلف، یه مزه باحال بهش بدید.

نحوه آشپزی با دانه چیا: آسونتر از اونی که فکرشو میکنید!
آشپزی با دانه چیا خیلی راحته. لازم نیست حتما یه آشپز حرفهای باشید تا بتونید باهاش غذاهای خوشمزه درست کنید. فقط کافیه یه کم خلاقیت به خرج بدید و از ایدههایی که بالاتر گفتم استفاده کنید. چند تا نکته کوچیک هم یادتون باشه:
- خیسوندن: اگه میخواید چیا رو تو پودینگ یا اسموتی استفاده کنید، بهتره اول یه کم تو آب یا شیر خیسش کنید تا نرم بشه.
- اندازه: زیادهروی نکنید! یه قاشق غذاخوری چیا برای هر نفر کافیه.
- تنوع: از چیا فقط تو دسر استفاده نکنید. میتونید تو سالاد، سوپ، حتی کتلت هم ازش استفاده کنید!

امیدوارم از این مقاله خوشتون اومده باشه و کلی چیزای جدید درباره دانه چیا یاد گرفته باشید. اگه سوال دیگهای هم دارید، ما در خدمتیم!














